~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

* IN ROMANIA ORICE CAP RIDICAT LA PUTERE DEVINE IREMEDIABIL PATRAT

* LA NOI POLITICIENII CORUPTI SUNT CA TAVILE DE LA CANTINA, IL DAI PE PRIMUL LA O PARTE SI ALTUL VINE LA RAND

* ESTI INTELIGENT DACA CREZI JUMATATE DIN CE TI SE SPUNE, INTELEPT ESTI CAND STI CARE JUMATATE

*** DACĂ PRIN VOT AM PUTEA SCHIMBA CEVA, NIMENI NU NE-AR MAI LĂSA SĂ VOTĂM - MARK TWAIN ***

Arhimandrit Iustin Pârvu: "Țara noastră este o țară care nu are nevoie de nimeni. Dacă țara asta ar fi gospodărită de niște oameni pe care îi doare sufletul și inima pentru frumusețea acestei țări, nu am avea nevoie de nimic, nici de un șurub occidental."

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

joi, 18 februarie 2010

CRONOBIOLOGIA

Vechi invatati chinezi, despre modul si timpul cand energia din organismului nostru este distribuita catre organele interne si felul in care acest lucru ne influenteaza calitatea vietii.
 Ora 6
 Este momentul trezirii organismului. Chiar daca înca motaim, corpul nostru a intrat în priza, s-a apucat deproductia de hormoni. Zaharul din sânge, aminoacizii si hormonii actioneaza la capacitate maxima. La aceasta ora trebuie evitate alcoolul si nicotina.
Ora 7
 Inima intra în viteza a cincea. Începe productia de hormoni sexuali.Cine prefera sportul facut dimineata face o greseala pentru ca inima este suprasolicitata, iar rezultatul este acelasi. La aceasta ora trebuie servit micul dejun, dar înainte este indicat sa beti un pahar cu apa, pentru a ajuta digestia.
 Ora 8
Organismul tânjeste dupa "combustibil". Din nefericire este si ora la care au loc cele mai multe infarcturi si accidente vasculare cerebrale. Este ora ideala daca vreti sa va faceti o,analiza a sângelui. Daca o amânati pentru alta ora, compozitia sângelui va fi schimbata din cauza stresului.
Ora 9
Organismul recepteaza cel mai slab senzatia de durere, este imun fata de frica. Chimioterapia si injectiile trebuie facute acum, caci nu vor fi complicatii, iar datorita tolerantei sporite a rganismului, sansele de vindecare cresc.
Ora 10
Este ora învatatului, creierul este cel mai receptiv.  Capacitatea de a lua decizii si de a rezolva probleme este maxima. Temperatura corpului atinge punctual superior. Acum este momentul ideal pentru a pleca la drum cu masina, deoarece atentia si reflexele sunt sporite.
 Ora 11
 Corpul nostru îsi arde grasimile. Gurmanzii pot consuma orice dupa pofta inimii. Cu putin înaintea prânzului inima si circulatia sanguina se afla în momentul lor de vârf. Evitati sa mergeti la un consult cardiologic pentru ca medicul cardiolog va poate pune un diagnostic gresit.
Ora 12
S-a dus deja jumatate din zi. Un pui de somn n-ar strica. Organismul este ocupat cu producerea de acizi, iar creierul nu este deloc în forma. Din cauza lipsei de oxigen trebuie sa stati în fata unei ferestre deschise. Stomacul este singurul organ cu adevarat activ. Acesta se pregateste pentru a primi mâncarea si a produce sucul gastric.
 Ora 13
 Scade atentia, totul este programat pentru digestie. Este ora mesei de prânz urmata de o mica relaxare. Dupa masa de prânz bila începe sa actioneze, digerând si absorbind lipidele din fluxul intestinal. Cine are probleme trebuie  sa ia medicamentele specifice pentru a o activa.
 Ora 14
 Forta vitala este foarte scazuta. Organismul trebuie sa se odihneasca. La ora asta ma loveste , de obicei, somnul la servici
 Ora 15
Creierul se pune din nou în miscare. Ne putem continua în forta activitatea. Atentia si puterea de concentrare sunt în forma maxima. Daca aveti de lucru pentru acasa acum este momentul.
 Ora 16
Trezirea creierului este urmata de revitalizarea corpului, dispus sa intre în functiune. Este ora ideala pentru un program de exercitii fizice. Plamânii si caile respiratorii sunt larg deschise. Faceti oplimbare în aer liber. La aceasta ora actioneaza cel mai bine medicamentele de stomac.
 Ora 17
 Mâinile simt nevoia sa intre în functiune. Oamenii de afaceri au o putere de convingere neobisnuita, pictorii fac minuni, scamatorii se simt în forma. Sportivii stiu deja, cine se antreneaza, sau concureaza obtine acum cele mai bune rezultate. La acesta ora se inregistreaza cele mai multe recorduri sportive.
 Ora 18
 Este ora activitatilor culturale. Simturile sunt foarte ascutie în acest moment al zilei. Papilele gustative si simturile olfactive recepteaza nuantele cele mai fine. Este momentul de maxima activitate în ceea ce priveste cresterea unghiilor si a parului. Corpul este însa putin obosit. Nervii reactioneaza la durere sau furie.
 Ora 19
 Organismul este cel mai dispus sa accepte medicamentele, iar pielea tânjeste dupa îngrijire, porii pielii se deschid si asimileaza produsele cosmetice. Dar atentie, scade tensiunea.
 Ora 20
 Cresc capacitatile vizuale. Este momentul sa alegeti materialele si modelele vestimentare. Ultima masa a zilei nu trebuie luata mai târziu de ora 20, caci corpul reactioneaza deja într-un ritm redus.  Ficatul înregistraza o activitate intensa, astfel bauturile alcoolice fiind mai bine tolerate la acesta ora.. 
 Ora 21
 Scade temperatura corpului si metabolismul. Nu se mai asimileaza nici un aliment. Mâncarea ramâne nedigerata sau digerata pe jumatate. Doar stomacul si ficatul mai lucreaza. 
 Ora 22
 Ficatul "trage pe dreapta". Stop fumatului, caci în pauza ce survine în functionarea ficatului, organismul absoarbe toata nicotina nefiltrata.
 Ora 23
Începem sa visam cu ochii deschisi. De la aceasta ora corpul se linisteste. Nervul parasimpatic responsabil cu acest lucru reduce  schimbul de substante, tensiunea, temperatura, activitatea cardiaca la minim. Productia de cortisol, hormonul stresului, este oprita. Daca vrem sa fim frumoase trebuie sa ne culcam la aceasta ora pentru ca acum începe procesul de regenerare a celulelor pielii. 
Ora 24
Dupa perioada maxima din activitatea sa, organismul se autoregleaza la minim pe scala sa de functionare si se programeaza "pentru mâine". Este obligatoriu ca acesta ora sa ne gaseasca într-un somn profund.
Noaptea 
Între orele 2 si 4, toate simturile sunt în stare de inhibitie.  Este momentul catastrofelor de tot felul, a accidentelor rutiere, a naufragiilor si a accidentelor de munca.   Între ora 3 si 5 scade tensiunea arteriala.
Dimineata
 Retinem mai usor informatiile, dar pentru a le pastra în memorie pe termen lung trebuie repetate dupa-amiaza.
(sursa : net-mail)

2 comentarii:

abbilbal spunea...

Este foarte interesant acest material. Mulţumesc.

Bogdan spunea...

nteresant textul, o idee buna de al il publica